From: Siddall, Brian

Sent: Tuesday, November 03, 2015 07:07 PM Eastern Standard Time
To: Powell, Eric
Subject: RE: [EXTERNAL] RE: Headstones and Markers
 

Eric,

I have a question as it pertains to the Headstones.  You said that a Soldier could have Vietnam for an example on their Headstone even if not in country.  If a veteran they could have it listed.  My question is where did the directive come from?

Thanks again,

Brian

BN Siddall
Research/Genealogy
Phone:  
 
From: Powell, Eric  
Sent: Tuesday, November 03, 2015 8:12 PM
To: ' '
Subject: Re: [EXTERNAL] RE: Headstones and Markers
Mr. Siddall,

That is correct. A Veteran who served honorably during a specific war period may have that war service inscribed on his or her headstone or marker even if they did not set foot in the theater of operations. 

This is a NCA policy, which I believe was implemented in the 1990s. 


Eric

From:  
Sent: Wednesday, November 04, 2015 8:53 AM
To: Powell, Eric
Subject: RE: [EXTERNAL] RE: Headstones and Markers

Eric,

Thanks you for the quick response.

Is there a Policy Number for this one?

Thank you,

Brian

BN Siddall
Research/Genealogy
Phone:  
 
From: Powell, Eric   
Sent: Wednesday, November 04, 2015 10:36 AM
To: ' '
Subject: RE: [EXTERNAL] RE: Headstones and Markers
The policy memorandum
 I was referring to does not have a number; however, it was issued on November 19, 1996 to all of our Area Offices at the time.  

Mr. Siddall,

Additionally, our manual, M40-3, under Chapter 5: Inscriptions, 5(g)(1) provides guidance regarding war service.  While this document is dated December 1, 1982, this is still in effect.  We are updating our Inscription policy and we will continue using this procedure.  

Finally, guidance is provided in the instructions on page 2 of the VA Form 40-1330, Claim for Standard Government Headstone or Marker.  

I have attached a copy of the specific sections pertaining to your inquiry from all three documents for your convenience. 

Thanks,

Eric 

Eric D. Powell, Ph.D.
Acting Director, Memorial Programs Service (41B)
National Cemetery Administration

Department of Veterans Affairs

From:   
Sent: Friday, December 04, 2015 6:24 AM

To: Powell, Eric

Subject: [EXTERNAL] To Eric at the VA

Eric,

I have attached an example an idea I were playing around with on Wednesday.

I'm using this pic for the example because it shows that KO with a (KO) would signify this person was in service during the Korean conflict but wasn't in country. (I'm not sure what the correct terminology would be in this case).

This way it delineates that there is a difference.  If people wanted to know the difference they could come to the office of the Cemetery or use Google to learn the difference.

In a case like this they could have the Database updated with that information and moving forward the Headstones could have the () with the new interments without having to update the actual Headstone.  (If sometime in the future the VA or an individual Family member wanted it denoted with the

() couldn't that be done without replacing the Headstone but just to add the ().

I know you said that people could leave Vietnam off if so desire.  As you mentioned they should be given credit for the War effort.  This way everyone is honored with a () so show the difference.

In the same way when a team with the Super Bowl or World Series the actual players are inscribed on the Trophy.  The other members of the front office would get rings to signify their contribution.  

Only Grenada and Panama Soldiers who were actually there are allowed to have that inscribed on their Headstone.  I don't know why with Vietnam and all of the other conflicts the front office as it were, gets to be listed the same as the ones who were there.

This means that someone who was killed in Vietnam might only have Vietnam on the Headstone but that also means someone who was in Buffalo, NY as a recruiter for the entire time would get the same Headstone and that doesn't seem right.

I would like the VA to reopen this issue as I have been speaking with Veterans who were in Vietnam and the later wars and they didn't know about the changes allowing that everyone to receive the same inscriptions as they do.

Thank you,

Brian

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
From: Powell, Eric   
Sent: Friday, December 04, 2015 8:40 AM
To: 
Subject: RE: [EXTERNAL] To Eric at the VA
Good morning Mr. Siddall,

The National Cemetery Administration (NCA) policy is to inscribe, at the request of the family:


- War service (as defined in Title 38, e.g., Civil War, Spanish American War, WWI, WWII, Korean War, Vietnam War, Persian Gulf War, etc.) for any Veteran who served on active duty during the time of the war whether or not the Veteran actually served in the theater of operations of the war.  


- All other periods of conflict (e.g., Grenada, Panama, Lebanon, Somalia, Kosovo, etc.) for any Veteran or deceased active duty member who was killed in action or participated in the theater of operations of the conflict.  

NCA has no intent on changing its policy at this time as our Veterans are entitled to such recognition based on their active military service.   

Regards,

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B) National Cemetery Administration Department of Veterans Affairs

From:  
Sent: Friday, December 04, 2015 9:01 AM

To: Powell, Eric

Subject: RE: [EXTERNAL] To Eric at the VA

So the person who cleans toilets in DC gets the same recognitions as someone who is in combat?
Is that what the VA is saying?

Brian

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
From: Powell, Eric   

Sent: Friday, December 04, 2015 9:36 AM

To: 

Subject: RE: [EXTERNAL] To Eric at the VA

Mr. Siddall,

A Veteran who served on active duty during a period of war is entitled to have that war period inscribed on his or her Government-furnished marker.  The family of some Veterans who served on active duty during a war period, but not in the theater of operations, have elected not to have that war period inscribed.  In contrast, the family of some Veterans who served on active duty during a war period, and served in the theater of operations, also have elected not to have that war period inscribed.  This is very common among Veterans of the Vietnam and Persian Gulf wars.  War service is an optional inscription and families have the option to include or exclude the war service if they desire.  Nonetheless, if the Veteran meets the criteria, he or she is entitled.

Regards,

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B) National Cemetery Administration Department of Veterans Affairs

From:   
Sent: Sunday, December 06, 2015 9:05 AM
To: 'Powell, Eric'
Subject: Memorandum
Mr. Powell,

I have attached the December 1, 1982 VA Policy Memorandum as it pertains to the change of naming I received a few weeks ago.

Where can I locate the entire memorandum and which VA Employees created said memorandum?
You were correct that the 1996 memorandum wasn’t the issue but the 1982 one is. 

Thank you,

Brian 

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
-----Original Message-----
From: Powell, Eric   
Sent: Monday, December 07, 2015 12:42 PM
To: ' '
Subject: RE: [EXTERNAL] Memorandum
Mr. Siddall,

The 'memorandum' you are referring to is NCA's internal manual for headstones and markers.  This manual provides employees with the policy and guidance necessary to process requests for headstones and markers in national, state Veterans' and tribal, and private cemeteries.  Unfortunately, this document is not for public consumption.  This document was signed by the Chief Memorial Affairs Director, equivalent to today's Under Secretary for Memorial Affairs.  The excerpt provided addresses the issue and provides clear guidance regarding war service inscriptions on Government-furnished headstones and markers.  

Regards,

Eric

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B)

National Cemetery Administration

Department of Veterans Affairs

-----Original Message-----
From:  ] 
Sent: Monday, December 07, 2015 1:25 PM
To: 'Powell, Eric'
Subject: RE: [EXTERNAL] Memorandum
Sir,

How actually made the decision to insert that information in the December 1, 1982 manual/addition.

Was it a consensus or just one person who decided to do that?

Who was the Chief Memorial Affairs Director who signed said document in 1982?  

The NCA's internal manual is not for public consumption you mentioned.  Why is that?  And is this written up stating that it a FOIA request can't be used to receive a copy?

Also I'm not sure you used the word 'memorandum' with '' around it.  That was your usage in one of emails you sent.  That was in reference to the 1982 paper.

Who does the VA itself answer to if a decision is contrary to the Veteran's they service and their families?  

Why the VA doesn't use the Vietnam (and any conflicts forward) just use Vietnam for the men and women who were there and Vietnam Era for the supporting men and women?
Brian

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
Mr. Siddall,

I was not here in 1982, so I cannot comment on how the decision was made to insert that information.

As previously stated, none of NCA's policies are written in a vacuum.  There is a concurrence process where several offices review and comment on the proposed policy.  We also have VA's Office of General Counsel review our draft proposal and advise us to ensure we are operating within our authority.    

Paul Bannai was the Chief Memorial Affairs Director in 1982.
A manual is for internal use and provides directions and guidance needed to properly administer benefits in accordance with statutory requirements.    

I do not handle FOIA requests; however, you can most certainly make the request using the appropriate channels.  

VA provides Veterans with appellate rights if he/she disagrees with any benefit decision made by VA. 

As previously stated, the purpose is to recognize the Veteran's service during that war period as he/she was on active duty and served honorably.  The Veteran or family may chose not to have that period of war inscribed as it is optional.  By law, we are charged with administering headstones and markers to all eligible Veterans and dependents.  What is inscribed on the headstone and marker aside from the name, branch of service, and year of death, has been delegated to the Under Secretary of Memorial Affairs through the Secretary of the Department of Veterans Affairs.  The policy as written in 1982 was to inscribe the Veteran's war service period if he/she was on active duty and served honorable even if he/she did not serve in the theater of operations.  NCA has been following this policy since and will continue to follow this policy.   

Thanks,

Eric 

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B) National Cemetery Administration Department of Veterans Affairs

Thanks you answered all of the questions.

Who at the VA would I speak with about the Era for the ones not there?  If this policy was created in 1982 it seems it can be looked at again.  I spoke with the VFW at the national level and they surprised to say the least.  They had always assumed that if it said Vietnam on a Headstone then there were there.

Just adding one word would let the Combat Veterans and their families know that there is a difference between being in country and mopping floors for 4 years somewhere in the states.  

Maybe this is where the everyone gets an award mentality began

Your answers were concise and I appreciate that. 

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
From: Powell, Eric   
Sent: Monday, December 07, 2015 4:50 PM
To: 
Subject: RE: [EXTERNAL] Memorandum
Mr. Siddall,

We are in the process of reviewing all of our memorialization policies, including our inscription policy.  All of our senior level officials will have the opportunity to review, make recommendations, ask questions, etc. before the final policy is reviewed and approved by the Under Secretary for Memorial Affairs.  

While I understand your position, a Veteran who served honorably on active duty, regardless of location, is entitled to the applicable war service.  As previously stated, the family of some Veterans who served on active duty during a war period, but not in the theater of operations, have elected not to have that war period inscribed.  In contrast, the family of some Veterans who served on active duty during a war period, and served in the theater of operations, also have elected not to have that war period inscribed.  This is very common among Veterans of the Vietnam and Persian Gulf wars.  War service is an optional inscription and families have the option to include or exclude the war service if they desire.  Nonetheless, if the Veteran meets the criteria, he or she is entitled.


Regards,

Eric 

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B) 

National Cemetery Administration 

Department of Veterans Affairs

Mr. Powell,

Here is the most basic question.

Why not use 

Vietnam Era
(and all conflicts forward) for Vietnam military not actually there.

Vietnam

reserved for the men and woman who were in dangers way?

It seems you think that is an insult to the ones not there.

I tried calling you but you are out or in meetings all day which is never

fun.

Brian

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
From: Powell, Eric   
Sent: Tuesday, December 08, 2015 9:01 PM
To: 
Subject: Re: [EXTERNAL] Question
Mr. Siddall,

Vietnam Era is not a war service.  We can only inscribe war service as identified in 38 CFR on headstones and markers.

I was out of the office today on leave. 

Regards,

Eric

Eric D. Powell, Ph.D.

Acting Director, Memorial Programs Service (41B)

National Cemetery Adminstration

Department of Veterans Affairs

From:  
Sent: Wednesday, December 09, 2015 4:20 PM
To: Powell, Eric
Subject: RE: [EXTERNAL] Question

My question is why can't that be used as part of 38 CRFR on a Headstone?

Why denigrate those Veteran's who were actually in the Theater of Operation?

I spoke with the VFW at the national level and they were shocked that non-combat Veteran's are able to be listed be listed as the same a Veteran in combat.

The term Era at the end of someone not there would fix this problem around the country.

The bottom line a soldier who put there life on the line and a Latrine Queen in the US gets the same Headstone.  Is that right?  

Brian

BN Siddall

Research/Genealogy

Phone:  
 
Mr. Siddall,

As previously stated, war periods are defined in 38 CFR and VA allow any eligible Veteran who honorably served on active duty during a specific period of war or wars, to have that war period inscribed on their Government-furnished headstone or marker.  Since 1982, at the very least, we have been following this policy.  Unless the law changes, we will continue to follow this policy.
Regards,

Eric D. Powell, Ph.D.
Acting Director, Memorial Programs Service (41B)
National Cemetery Administration

Department of Veterans Affairs
 

From:   
Sent: Wednesday, December 09, 2015 5:04 PM
To: 'Powell, Eric'
Subject: RE: Question
There is the key.  You stated that this wasn’t a law but a guideline in an early email.  What is the law in this case?

Thanks, Brian

BN Siddall
Research/Genealogy
Phone:  
 
Mr. Siddall,

The laws defines the periods of war.  As previously stated, what is inscribed on the headstone and marker aside from the name, branch of service, and year of birth and death, has been delegated to the Under Secretary for Memorial Affairs through the Secretary of the Department of Veterans Affairs, which in turn is the policy.  Again, this has been our policy since 1982, at the very least, and unless the law changes directing the Secretary of the Department of Veterans Affairs to delineate inscriptions on headstones and markers to reflect one’s war service in or outside of a theater of operations, we will continue to follow the policy in place.  

Regards,

Eric D. Powell, Ph.D.
Acting Director, Memorial Programs Service (41B)
National Cemetery Administration

Department of Veterans Affairs
 
